Stallrosen

Direktlänk till inlägg 14 oktober 2011

Hästhantering....

Av Kerstin - 14 oktober 2011 07:59

Har pratat lite hästhantering och lastning med några vänner och jag tycker alltid det är lika intressant.

Hur ska hästen gå när man leder den, hur ska man lasta, den ska stå still, helst lös på gången, boxdörren ska kunna lämnas öppen när man går därifrån osv.

Att hästen ska vara tillfreds och lugn är ju naturligtvis helt rätt!! Tänker jag INTE argumentera mot. Vad jag däremot måste få ur mig är hanteringen, kalla det NH eller vad ni vill... Själv kallar jag det sunt tänkande. Vart ska jag börja... Jag ställer oftast upp mina hästar på gången när jag hanterar dem, eftersom det är enklast och minst spånigt när man ska linda ben mm. Ska jag bara borsta av dem så gör jag det i boxen, då vill jag att de ska stå still. Här skulle jag kunna skriva lite fint att jag ber dem stå still, men jag kräver det faktiskt av dem. Sådan är jag. De SKA stå still i boxen nrä jag hanterar dem, inte fastfrysna och skakande av rädsla, utan avslappnat och naturligt. Samma sak på gången, de SKA stå still, tramsar de så korrigeras de, inte med våld, men med en avledande manöver, skulle man kunna säga.   När jag leder dem så ska de kunna gå med långt grimskaft, jag tar oftast fler än en när jag leder dem, så de har sin plats och där ska de gå. Om inte så korrigeras de. Går de på mig så smäller det, obönhörligen. Sådan är jag och sådan är hästarna. Tittade på dem i går när jag släppte ihop dem och mill lilla troll Sullivan flyttade sig inte när Prins sa till...... Jag kan lugnt säga att mina tillrättavisningar är lindriga, men efter lite blodvite så fann sig busen i ledet och nästa gång räckte det med en öronviftning av Prins så flyttade han sig.

Så kan vi ta lastningen... Naturligtvis så ska vi inte ta till våld, men snälla alla er som står där och låter hästarna gå in och ut som de vill, hästarna leker med er!!! Om en häst lugnt går in i transporten och sedan lika lugnt går ut så finns ingen rädsla, den förstår helt enkelt inte att den ska stanna kvar. Om man då tar en lina bakom rumpan som man använder som en broms så skadar inte det, vi har ju trots allt bett i munnen för att få stopp på dem, vad är lindrigast??? Målet är ju naturligtvis att linan ska bort, det är ju ett hjälpmedel, precis som spöt så förstärker det en hjälp, precis som en "string" förstärker NH människornas signaler. Med detta inlägg så förespåkar jag inte våld, men sluta för guds skull jamsa runt med 500kg massa som om de vore porslinshästar! Finns inga hästar i naturligt tillstånd som har silkesvantar på. Men man kan inte börja slå, de finns ju som med allt annat en skala, man börjar med att bara lätt korrigera/tillrättavisa, men lyssnar de inte så måste man ju naturligtvis höja graden succesivt.

Jag tror inte på våld, men jag tror att man utstrålar olika pondus när man hanterar djur. Ta de som kör hästlastbilar, de tar en häst och vips så är de på lastbilen... Hade hästägaren tagit djuret så hade den inte gått på lika lätt, kanske... Ta de som är instruktörer på hundkurser... De tar i kopplet och hunden uppför sig galant och förstår helt plötsligt ALLT.   

Jag och många andra tittar på Tobbe och förundras över hur lätt det går, man knackar lite med spöt och hästen går in i transporten.... Tja, om man bortser ifrån alla timmar de INTE valt att visa på TV... Jag har varit på Monty och sett honom jaga runt hästarnar i corallen tills de varit så slut så de inte orkar göra motstånd. Jag har sett honom rycka och slita i sin D-grimma på hästarna som inte står still osv.. Sorry, imponerar inte på mig...

Hoppas ni förstår något av mitt morgon svammel.

Bäst att förtydliga, lasningen med Walle GICK bra!! Vi använde oss INTE av något våld, han gick snällt in och snällt ut, stod bra under resan. Likaså Sullivan när jag hämtade honom och Zabina. Sydney gick snäll på och lika snällt ut, så henne satte vi en lina bakom rumpan som en broms, inte för att dra in henne. Detta gick lysande, hon gick in och stod kvar, dock visade hon att hon inte riktigt var nöjd med att lämna sina kompisar hemma. Curre springer på transporten utan problem, Prins kliver på om man puttar på lite. Secret har jag inte hunnit prov lasta än. Så nu kan ni andas ut!  

Skriver

Kerstin

 
 
Marie

Marie

14 oktober 2011 08:48

Bra skrivet!
Sv: Måns är på prov gud vet hur länge..... och han är bedrövligt fet mm. De ska vet.besiktiga honom sen så. Vi får se. Helst vill jag ha hem honom.

http://stallbrannebo.blogg.se

 
Anna

Anna

14 oktober 2011 10:08

Kan inte annat än hålla med om allt ovan!!! Hästen ska lyssna på MIG och utan våld!!! T står som ett ljus och är lugn och lös.. när jag håller på med honom efter flera år av träning. Men vad glad jag är att jag har traglat och krävt av honom att han ska stå stilla:D

Vad gäller Monty så har vi samma erfarenhet av det och jag säger bara.. usch!!! Kan fortfarande se framför mig HUR MYCKET det ryckte och slets i T och hur de SKRÄMDE in honom i transporten:( Vilket för mig medförde att han INTE alls gillade att lastas speciellt mycket efter det:( Så erfarenheten av Monty är tyvärr inte så bra för mig. Sedan finns de säkert de som tycker han är väldigt bra!! Och det är upp till var och en att tycka fritt utefter egna erfarenheter:)

Svar:Det är nog tur att Prins är där och "håller ordning" på de små liven;) Hi hi!! Klart charmtrollet ska ha sig en åthuting när han inte lyssnar!!! Hi hi!! Det blir nog jättebra det där!! De är så fina allihopa:D

Mvh Anna & Tabasco:)

http://www.anaby.bloggplatsen.se

 
Anneli Johansson - tävla om Sverigetäcke hos mig

Anneli Johansson - tävla om Sverigetäcke hos mig

14 oktober 2011 10:09

väldigt bra skrivit, är som dig kan ja säga.
Mina hästar kan ja ställa igången lösa om ja vill och ha box dörren öppen. samma med lastning Atigas går rätt in Faith dummar sig inte av rädsla utan hon bara sätter sig imot, där tar vi linor med engång för hon ska bara fram och in. och allt blir lättare för varje gång kan ja säga. :)

http://www.stallekekullen.blogg.se

 
Nina

Nina

14 oktober 2011 10:13

Jag håller med dig helt och fullt. Men........det är inte alltid så lätt att leva efter. Jag är nog lite för vek mot mina hästar ibland. Tack och lov fungerar de bra ändå, de är trevliga individer allihop :)

http://stallskogalund.blogg.se

 
Erika

Erika

14 oktober 2011 12:22

Intressant text.
Själv har jag tränat NH för tränare, jätte intressant.
Och de har hjälpt mig o Raski massor. :)

Om ett par dagar kommer ett inlägg upp på bloggen, hur är raski.
Ska bara filma lite först.
Har inte hunnit med de, eller tänkt på de så när jag fixat filmer kommer jag visa hennes beteende. :)

SV:
Jätte kul att rida en annan häst.
Och framför allt storhäst.
Grappa är känd för mig innan, och jag trivs sjukt bra på henne. :)

Så nu har jag fått rida henne.
Får väl se om de blir någon mer gång, sånt som märks. :P

http://eriikapettersson.blogg.se

 
Camilla

Camilla

14 oktober 2011 14:24

Dacke var osäker i lastningen förut, men han gick in, ville dock inte stå kvar inne när man stängde om honom. Det löste sig när han märkte att det fanns hö i transporten, och att vi är väldigt lugna och tar det i hans takt när man stänger. Han får absolut inte vara det minsta stressad innan man stänger, då börjar han att backa.
Men tar man det lugnt så fungerar det.

När han ska in så måste han få undersöka transporten först och nosa runt lite på rampen och sånt. Efter han har gjort det kan man föreslå för honom att han ska gå in, har han nosat klart så går han in, annars så spjärnar han emot och då får han nosa lite till, sedan går han in.

Han är inga problem att lasta, men man måste respektera att han vill undersöka först, och vara lugn och ta tid på sig när man stänger.
Kan stå utanför och skicka in honom, men sedan går jag runt och är där framme medan pappa stänger bak. Planen är att kunna stänga själv, därför jag skickar in honom, men än så länge får pappa stänga.

Låter det hellre ta ett par minuter extra för att allt ska ske utan tvång än att behöva muta eller dra in honom.
Han har alltid blivit mutad med havrehink innan han kom till mig, så han tvärstannade på rampen och väntade på havrehinken. :)

Mont Roberts har jag inget för, heller inte Tobbe Larsson. Gillar Parelli-träningen och fått mycket hjälp av Rosa. :)

http://parellikusken.blogg.se

 
Malin

Malin

14 oktober 2011 15:09

Håller med i allt du skriver :)
Jag tar oftast alla 3 sam tidigt och går med långa grimskaft, ibland så går Trolla lös å det är aldrig några problem.
Jag korrigerar med små signaler, mer behövs inte!

http://mallatrasbralla.blogg.se

 
Camilla- Tävla om tre plagg ifrån Mountain Horse

Camilla- Tävla om tre plagg ifrån Mountain Horse

14 oktober 2011 20:08

Håller helt med dig, förstår inte silkesvantarna. Nä, hästarna ska lyssna när man ber de om nått. Pondus i tillsägningen men inte våld.

Sv: Dessutom två hemlisar nu ;)

Sv2: Skönt att slippa klippa! Olle behövde jag inte heller klippa, mycket bekvämt!

http://camillahastskotare.blogg.se

 
Camilla- Tävla om tre plagg ifrån Mountain Horse

Camilla- Tävla om tre plagg ifrån Mountain Horse

14 oktober 2011 21:09

Sv: En jäkla tur att hon inte hade skor! Är tredje gången jag blivit översprungen av henne pga att hon blir så blockad när hon blir rädd. En gång som fölis, en förra året och nu :/

Hon travade bara iväg tio meter och käkade gräs. Det var henne jag oroade mig mest för, att hon skulle sticka och slå upp skadan igen men gud vilken lättnad när hon stannade och sen kom hon så glatt när jag visslade.

http://camillahastskotare.blogg.se

 
Ingen bild

kattis

14 oktober 2011 21:25

Tittar man på hästarna tillsammans i en hage så är de inte så försiktiga när de säger åt varandra.
Förespråka inte heller våld men det är ju alltid en gränsdragning. Som en stor arabuppfödare en gång sa - Är det bättre att fortsätta rida min häst i 10-12år med skarpt bett varje dag el ett par gånger för att få tillbaka respekten? Säkert olika från individ till individ.
Kommer ihåg när man jobbade på travet för länge sen, jädrar om någon kuse skulle försöka kliva över en el dyl, small direkt med handen o hästarna blev inte rädda för det bara lite mer vaken på vart man var.
Trevligt ämnen iaf :)

Kerstin

15 oktober 2011 10:02

Jag tror många glömmer, eller kanske inte ens vet hur hästar beter sig mot varandra i det fria/hage. Många hästar går ensamma, eller så går de i en stor flock, men släpps in och ut av stallpersonal och personen som äger är bara där och rider när den reda står inne. Minsta lilla gnabb i hagen så får INTE hästarna gå tillsammans. Att slå sin häst dagligen är ju total fel, men att korrigera den, eller att kliva in i ett stall med en rak rygg och en fast han inger bara trygghet.
Tack! :)

 
Maria

Maria

14 oktober 2011 22:13

Bra skrivet och jag håller med om allt!
Jag tror att hästarna mår bra av en "fast" hand.

Våran Nova verkar tryggare med syrran än med mig... Syrran visar tydligt vad som gäller och att man kan lita på henne, jag är lite "vekare" i min hantering!

http://maria-hastliv.blogspot.com

 
Angelica

Angelica

15 oktober 2011 11:41

Tycker också det är otroligt viktigt att hästen känner att du är en säker, tydlig ledare. Det anser de inte för att man mjäkar med dem - en ledare har pondus i deras ögon! Det är då de känner sig lugna, trygga och harmoniska - när de vet sin plats i rangordningen!

Tittar ibland på Mannen som talar med hundar - och hans sätt att tänka, och vara passar lika bra för hästar!

http://goldcot.blogg.se

 
Tilda

Tilda

15 oktober 2011 20:04

Jag håller med dig om allt, förutom då det kommer till Tobbe Larsson. Jag var själv nere hos honom nu i somras för att spela in säsong 3 av ponnyakuten.

Vi jobbade med min häst i korallen, då var det hon som språng och stressa runt, och han sa. Låt henne springa och stressa, det är bara hon som blir trött av det. Inte vi. När hon har lugnat sig så börjar vi med övningen. Han sprang verkligen inte och jagade henne. Sedan så tränar vi inte jättemånga timmar om dagen. Utan som ett vanligt pass. När vi tränade våra problem, så flera dagar höll vi bara på en stund. Programmet är 30 min 16 söndagar. Självklart att inte allt kommer med då eftersom de filmar oss 24 och 7, hela dagarna, från tidig morgon tills vi går och lägger oss. Klart vi tränar, jag menar, han är ingen magiker, utan har vet vad han ska göra i precis rätt sekund. Men inte alls flera timmar. Då skulle ju alla inte hinna få hjälp med sina problem. Plus att det mesta av dagen tar tid för förberedelser, hur man ska stå, vart man ska komma ifrån mm. så att det blir bra för kamera teamen.
Jag är i alla fall väldigt nöjd och glad över Tobbes hjälp. Min ponny är som en annan häst nu. Om han hade jagat, ryckt och slitit i min häst så tror jag inte att hon hade blivit lugnare sedan hon kom hem. Eftersom hon är en häst som väldigt lätt blir spänd och stressad.

Min åsikt :)

http://tsjolinder.blogg.se

 
Tilda

Tilda

15 oktober 2011 22:29

Sv: Jaha, då måste jag ha missupfattat det. :P Jag trodde att du tog det som en dålig grej. Precis, självklart ligger det träning bakom det hela. Det är ju inte så att så fort han tar hästen så gör den som han vill. :P
Han och min ponny Kimberley hade ''lite'' diskussioner man kan ju säga.. Hoppas de ta med det.

http://tsjolinder.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kerstin - 1 februari 2020 13:44

Ja, som rubriken säger så börjar jag fundera om jag är det och alltid varit det. Kan liksom inte tacka nej till jobb utan att må dåligt, få lite ångest. Samtidigt så får jag lite ångest över att jag inte är hemma med barnen, som visserligen är stora ...

Av Kerstin - 29 januari 2020 12:40


Efter att ha tittat igenom ett antal inlägg från folk som vill bli medryttare så funderar jag allt mer på varför de inte väljer att skaffa egen häst. De har oftast en lång önske (krav) lista på hur hästen ska vara och vad de ska få göra med hästen, v...

Av Kerstin - 18 januari 2020 15:23


Tiden, den tiden. Ibland rusar den iväg och man kan inte förstå var den tog vägen eller hur den kunde å så fort. Ibland går det sakta, så sakta, som om någon limmat fast visaren på klockan. I april 2019 så bestlutades att vi skulle bli med stor häst ...

Av Kerstin - 4 januari 2020 14:05


Jag tillhör den där gruppen med människor som alltid försöker vara snäll, ställa upp för andra, fixa och dona för att allt ska lösas på bästa sätt, inga krav på att andra på något sätt ska betala tillbaka det, bara alla är nöjda så är jag också nöjd ...

Av Kerstin - 3 januari 2020 15:06

Om det var halvtid i förra inlägget så borde det ju vara heltid i detta. Ett år är avslutat oh vi har tagit tre kliv in i nästa decennium. Jag antar att detta år och decennium kommer att innehålla skratt, tårar, frustration och allt annat som de övri...

Presentation


Livet går i vågor, upp ibland, ner ibland, men även i de brantaste nedförsbackarna så finns det någon liten sak som händer till det positiva. Det är just de sakerna jag ska försöka förmedla, de underbara sakerna som händer runt mig och får mig att må bra.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23
24 25 26
27
28
29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Länkar

Översätt bloggen

Blogglovin

bloglovin

Ovido - Quiz & Flashcards