Stallrosen

Direktlänk till inlägg 19 november 2011

Hoppas det släpper idag & lite barfota..

Av Kerstin - 19 november 2011 09:14

 Inne på 4:e dagen med migrän nu, förr var det bara 3... Måset nog ta tag i det och gå til vårdcentralen nästa gång. Sist när jag ringde dit, så satt jag gråtandes i bilen. Hade fått köra in på sidan av vägen eftersom jag inte såg något, det susade i öronen, jag spydde och ändå sade hon bara att jag skulle försöka ta mig hem och vila.... På den tiden hade jag migrän 6 dagar i veckan! Så visst har det blivit bättre, man ska väl inte klaga..

Pixbox, en fotobok på nätet ska lägga ner, jag har en del bilder där som jag nu sitter och laddar hem. Är glad att jag lagt ut dem där eftersom många av de bilderna försvann när min förra bärbara krachade. Nu får jag ju tillbaka endel i alla fall.

Intressant att just barfota vs skor blev en fortsatt debatt i mitt inlägg "Svart eller vitt". Jag har som sagt alla mina barfota eftersom det går, skulle det inte gå så skulle jag ha skor på de som behövde. Kan berätta min barfotahistoria.

Jag hade som sagt nästan alltid haft New Dawn (R.I.P) barfota, samt lilla Lukas. Hon skoddes om det var extremt halt, som det var en vinter (isgata vart man än såg) och under en tid när jag tränade mycket. Annars var hon alltid barfota och hade inga som helst problem med varken stenar eller halka. Hon har alltid fått beröm för sina otroligt fina och starka hovar. MEN så blev det ju helt plötsligt inne med att ha hästarna barfota och det blev en massa prat om olika metoder. Eftersom jag älskar att lära mig om hästar och vill deras väl så var det väl självklart att jag skulle ha en "riktig" barfota verkare på mina hästar. Jag var på föreläsningar och köpte boken om Strassemetoden hade hit Ove (SANHCP) och tyckte att det Ove stod för passade mig och mitt tänk bättre än Strassemetoden. Även han berömde ND:s hovar, fanns inget att klaga på dem, naturligt bra form, bra kvalité och bra verkad (av vanlig hovslagare!!). Men så började problemen... Efter barfotaverkarna (inte Ove, han bor ju alldeles för långt bort för att verka mina hästar så ni inte tror jag gör något person angrepp här!!) kom in i mina hästars liv så blev det hålväggar, röta, fång mm mm mm. I nästan 1 år jävlades jag med något som jag ALDRIG haft problem med tidigare!? Så jag bytte tillbaka till min vanliga hovslagare och det tog inte många verkningar (för halva priset dessutom) innan alla hästar var ok igen och all röta, fång, hålväggar var borta och har sedan dess hållt sig borta (inte fången då, den fick vi ju leva med..). Sedan kan man ju säga att det kanske hade kommit ändå, att det liksom var ett år som jag ändå hade fått all denna skit, men det får vi ju aldrig veta eller hur?! Idag går alla hästar barfota, alla klarar det och mår bra. Men jag kommer aldrig att ha hit någon barfota verkare igen, så är det bara. Men jag har blivit en erfarenhet rikare och fått några bra tips under den tiden, samt lärt mig massor om hovens funktion mm, så kanske det var en mening ändå att mina hästar skulle ha problem så jag fick lära mig mer... Stackars djur... Jag har inga hältor på mina hästar, har aldrig haft (peppar peppar), de skador jag haft på mina hästar kan inte härledas till dåligt verkade/skodda hästar, förutom fången då... Jag kommer att sko mina hästar vid behov. Jag tror att dagens avel påverkar hästarna och kvalitén på hovar är väldigt olika. Hästarnas uppväxt, foder, hovvård, arvsanlag mm spelar in. En häst i det vilda med dåliga hovar klarar inte av att hänga med de friska hästarna och blir därmed ett lättare byte för rovdjuren, därför sållas de bort, liksom andra svaga individer... En flock med vildhästar måste bestå av starka individer, precis som en flock med rovdjur eller vad det nu kan vara. I det vilda går det till så. Därför kan man inte, enligt mig, säga att alla hästar kan gå barfota "för så är det i det vilda" eller "så var det i hästarnas ursprung"... 

Det här är min historia, sedan vet jag att det finns fler som har samma erfarenhet som jag har och det finns de som har omvänt. Och det är ju helt naturligt. Inget är ju svart eller vitt eller hur?!  

Kram på er!

Skriver

Kerstin

 
 
Anna

Anna

19 november 2011 11:14

Visst är det så att våra egna erfarenheter under åren gör att vi väljer hur vi går till väga senare i livet!! Både privat och hästmässigt!!

Och alla har vi vår egen erfarenhet vad gäller barfota vs skor på våra hästar som vi haft genom årens lopp!! Det finns inget rätt eller fel...svart eller vitt!!

Min första häst...shettisen vi köpte 1975 gick barfota sommartid och skoddes på vintern.

En av mina tävlingshästar som jag tävlade upp till nationell 120 cm för många år sedan...gick barfota;) Det skapade en hel del diskussioner på 80-talet kan jag säga:) Hi hi!! Hon skoddes senare pga att det var svårt att ha henne oskodd när jag bla red ut på henne mer och hoppade högre. Men en period på något år var hon barfota.

Tabasco gick barfota april-december och skoddes endast vintertid under 3,5 år innan jag tog beslutet att sko honom även under hösten 2011 pga för stor nötning på hovarna när jag red ut.

Zimé min förra häst var skodd fram och barfota bak sommartid. Skodd fram pga av att hon ömmade och bak pga av att hon inte ömmade. Vintertid skodd runt om med brodd!!

Det gäller att se till den enskilda individen vad som är bäst för vederbörande!!

Till de som kan ha sina hästar barfota året runt säger jag grattis och det är väl jättebra OM det går!!

Mvh Anna & Tabasco:)

http://www.anaby.bloggplatsen.se

 
marianne

marianne

19 november 2011 14:32

Usch vad jobbbigt det verkar vara med migrän, stackare där :( Jag är ingen "huvudverksmänniska" så jag är oftast förskonad från det, förstås när jag har mina små hjärnskakningar dunkar det rejält, men tror inte det är nå´t i jämförelsen.

SV: Ja, visst är det där med andlighet spännande, jag funderar faktiskt på att gå vidare i min utveckling och utblida mej mer....men vi får se vad som händer, klart är iaf att jag känner av de som är runt om kring som ingen annan ser.

http://hmarremams.blogg.se

 
marie

marie

19 november 2011 16:32

KLOK SOM EN BOK =)

http://flaret.blogg.se

 
Caroline

Caroline

19 november 2011 17:27

Usch stackare och ha migrän.
En jag känner verkar så kallad strassverkning och jag tror jag sätter punkt här och är tyst...

http://www.ridemyhorse.blogg.se

 
Angelica

Angelica

19 november 2011 19:27

Helt rätt! Med tanke på att dagens hästar är helt och hållet bortavlade från det som en gång var så kan man inte säga att alla kan ha det si eller så!
Våra hästar i dag är inte på långa vägar lika tåliga som urhästarna var, precis som vi människor inte skulle kunna leva som urtidsmänniskorna gjorde :)

http://goldcot.blogg.se

 
Erika

Erika

19 november 2011 22:17

Du kanske kan få migrän tablett utskrivna ? :)
Min bror har fått de då han lider av svår migrän.
När jag var yngre gjorde jag med de, nu får jag de kanske 1-3 gånger om året.

Annars lätt huvudvärk bara.
Förr hade jag migrän ofta, tålde inget ljud, ljus eller så de var hemskt.
Men många i min nära släkt lider av de.
Mormor, mamma, brosan, jag gjorde..

Han fick i alla fall migrän tabletter.
Tydligen jätte bra är dom. :)

För migrän är ju hemskt.

http://eriikapettersson.blogg.se

 
Nina

Nina

20 november 2011 11:53

Men vilken otrevlig sköterska du pratade med angående din migrän. Inte lämplig för sitt jobb, kan man tycka.

Jag har också migrän. Ganska ofta, tyvärr. Men nu har jag fått riktigt bra medicin som hjälper mot det.
Jag fick testa Anervan av en kompis, det hjälpte ganska bra så jag bad att få det på recept av vårdcentralen och det fick jag. Anervan är en tablett som måste tas precis i migränens inledningsskede, annars fungerar de inte så bra. Däremot kan de avbryta ett anfall om man har tur, om man tar en tablett till natten. Då kan migränen försvinna under natten.
I många år hade jag bara den här medicinen. Men då det är vanligast för mig att jag vaknar på natten/morgonen med en fullt utvecklad migrän, så var det ju väldigt ofta så att jag inte blev hjälpt av tabletterna. Jag testade då den receptfria nässprayen Sumatriptan. Den fungerade om jag tog den och gick och lade mig igen, under tiden den fick verka. Så jag ringde VC och ville få ett recept på den medicinen också. Det fick jag, men i tablettform. Så nu har jag ett nästan fullgott "skydd" mot migrän, tack och lov. Det är ju så himla jobbigt och tröttande att ha sån huvudvärk och då har jag ändå inte värsta sorten med kräkningar, dimsyn och sådant som du är drabbad av. Så jag tycker verkligen att du ska testa några receptfria sorter om du inte redan gjort det.

http://stallskogalund.blogg.se

 
Caroline

Caroline

20 november 2011 12:10

Svar: Jag har inget emot strassverkning så, men min ena kompis håller på med strassverkning och hon säger på vintern kan hon inte rida för då är det för halt om det inte ligger tjockt med snö. På sommaren kan hon inte rida för då får hästen ont i hovarna av gruset.
Så alla hästar passar inte med den verkningen, och hon har hållt på i flera år med strassverkning så hennes häst borde ju ha vant sig men det säger ju sej självt att hennes häst inte klarar det.
Sen när man pratar med henne så säger hon det är billigare än att ha skor på sin häst. Så tråkigt nog verkar hon mer pengasnål som inte skor sin häst istället.
Men håller med alla gör som man vill.....

http://www.ridemyyhorse.blogg.se

 
Caroline

Caroline

20 november 2011 12:20

Svar: Glömde svara på din fråga, nej jag ska inte ha någon inhyrning. Tror inte jag pallar med det. (är en person som gillar vara själv)

http://www.ridemyhorse.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kerstin - 1 februari 2020 13:44

Ja, som rubriken säger så börjar jag fundera om jag är det och alltid varit det. Kan liksom inte tacka nej till jobb utan att må dåligt, få lite ångest. Samtidigt så får jag lite ångest över att jag inte är hemma med barnen, som visserligen är stora ...

Av Kerstin - 29 januari 2020 12:40


Efter att ha tittat igenom ett antal inlägg från folk som vill bli medryttare så funderar jag allt mer på varför de inte väljer att skaffa egen häst. De har oftast en lång önske (krav) lista på hur hästen ska vara och vad de ska få göra med hästen, v...

Av Kerstin - 18 januari 2020 15:23


Tiden, den tiden. Ibland rusar den iväg och man kan inte förstå var den tog vägen eller hur den kunde å så fort. Ibland går det sakta, så sakta, som om någon limmat fast visaren på klockan. I april 2019 så bestlutades att vi skulle bli med stor häst ...

Av Kerstin - 4 januari 2020 14:05


Jag tillhör den där gruppen med människor som alltid försöker vara snäll, ställa upp för andra, fixa och dona för att allt ska lösas på bästa sätt, inga krav på att andra på något sätt ska betala tillbaka det, bara alla är nöjda så är jag också nöjd ...

Av Kerstin - 3 januari 2020 15:06

Om det var halvtid i förra inlägget så borde det ju vara heltid i detta. Ett år är avslutat oh vi har tagit tre kliv in i nästa decennium. Jag antar att detta år och decennium kommer att innehålla skratt, tårar, frustration och allt annat som de övri...

Presentation


Livet går i vågor, upp ibland, ner ibland, men även i de brantaste nedförsbackarna så finns det någon liten sak som händer till det positiva. Det är just de sakerna jag ska försöka förmedla, de underbara sakerna som händer runt mig och får mig att må bra.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17
18
19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Länkar

Översätt bloggen

Blogglovin

bloglovin

Ovido - Quiz & Flashcards