Stallrosen

Direktlänk till inlägg 25 maj 2011

Fång fundering..

Av Kerstin - 25 maj 2011 08:18

Sitter här och funderar på fång. Det går ju inte att komma ifrån att det blivit så mycket vanligare nu än bara för 20 år sedan, ja man kan nog backa bandet 10 år då det plötsligt började öka markant. Under alla år jag har hållt på med hästar så har jag verkligen märkt av ökningen. Förr var det någon shettis eller ett russ då och då som fick det, nu drabbar det verkligen alla. Förr var det på sommaren, överviktiga ponnyer, någon häst. Nu är det året runt. Nästan fler på vintern. Så vad har hänt??? Till att börja med så måste vi komma ihåg att fången kommer i från en obalans i kroppen, som sedan kan utlösas av olika faktorer. Allt jag skriver nu är MINA reflektioner och erfarenheter. Men ni är välkommen att kommentera och tycka olika, alltid lär man sig något nytt.  


Tillbaka till mina funderingar. Till att börja med så tror jag att bönderna odlar för kraftigt hö till våra hästar, endel, men väldigt få, kan naturligtvis behöva det. Men med handen på hjärtat, hur många av oss rider/tränar hästarna så hårt att de behöver all den kraftiga mat vi ger dem? För 20 år sedan fanns det fortfarande mycket vitaminer och mineraler i vårt hö, det finns det inte idag. Detta sa kvinnan som analyserade mina shettisar. Hon berättade att förr behövde man inte ge vitamin/mineral tillskott, men det behöver man verkligen idag. Även till små shettisar, som många inte tror behöver något extra. Mina shettisar hade lite små brister, bl a på, Magnesium (som hon för övrigt sa att väldigt många hade brist på och att det tog flera år innan man fått det i balans igen), B-vitamin (tror det var bla B-12 ( Marie, exem, migrän!!) ), detta för att man inte längre gav havre, men detta kunde lätt åtgärdas med lite olja i maten, zink, svavel och lite andra saker. Det min analys kvinna kunde avläsa var att båda mina shettisar fått bra mat under sina levnadsår, men att det blivit brister av detta.

Bra hö behöver alltså inte vara kraftigt, bra hö kan även vara ett magert hö. Sedan gödslas det säkert helt annorlunda idag, mot för förut. Jag ska inte ge mig in där eftersom jag inte kan något om odling.

Sedan släpper man hästarna allt tidigare på grönt. Förr reda man fram till midsommar, därefter fick de går på grönt. Idag släpper man ut dem på grönt så fort det börjat spira i backe. Det absolut farligaste gräset.. Att gå och beta hästarna är ju inte på långa vägar det samma som att släppa dem en hel dag eller till och med dygnet runt redan. Efter midsommar växer inte gräset på samma sätt och det är "ofarligare" att släppa dem. Och det har inte inte med att göra om de får någon invänjning (vilket de naturligtvis ska ha) eller inte, det har med gräset att göra.

Men vintern då?? Ensilaget.... Där tror jag vi har den stora boven. Det är för kraftigt. Se hur en vildhäst lever. Den ska äta upp sig på sommaren och magra ur på vintern. Den ska inte ha kraftig mat året om. Ja, det finns vildhästar som får fång och nej, naturligtvis ska vi inte svälta dem på vintern, men jag tror ni förstår precis hur jag menar.    Många hästar är ju lite för tjocka året om och precis som hos oss människor så kan det inte vara bra. Vare sig för leder och skelett eller för de inre organen och kroppens balans.

En fånghäst har en obalans i kroppen, precis som en eksemhäst. Mina två, ligger väldigt lika varandra i brister, så det är nog bara slumpen som avgör om det blir fång eller eksem...

En bra hovslagare är ett måste för varje häst, en balanserad foderstat, att hålla igång hästarna i förhållande till den mat de får.

Jag vet om hästar som varit i bra form, tävlingskondis, som fått fång. Ingen går säker längre tyvärr. Dessa gjordes ingen analys på, men jag tror säkert de hade brist på något.

Flummade säkert iväg och inlägget blev kanske inte direkt vad det skulle bli, men jag fick ur mig lite i alla fall. Hoppas jag inte skrämt någon eller retat upp någon. Som sagt så är det mina reflektioner, mina erfarenheter.

Bästa Marlene har en blandning som hon säljer, som innehåller det som eksem hästar behöver, detta ger jag även till vår fång ponny, eftersom han också har de bristerna.

Äppelcidervinäger är också något som vår fångponny får regelbundet och när han har haft fång så har jag märkt av det direkt på honom, till det positiva då.

Andra saker som jag inte gillar och som kan utlösa fång är bla B-vitamin, många av produkterna man köper i koncentrerad form innehåller stora delar "socker" (dextros, glukos), så kolla det när ni köper något, dyra sockerpaket. Gäller även, biotin, och andra vitamin preparat. Var kritisk när ni köper tillskott till era hästar, betala inte dyrt för socker.

Nu måste jag ila, kul att få ur mig lite. Hoppas jag inte svamlade bort allt.

Skriver

Kerstin

 
 
Marie

Marie

25 maj 2011 09:18

Kerstin!
Mycket bra reflektion på detta med fång mm. Jag håller helt med dig. Vi ger bara B-vitamin i konc form (vi sprutar själva) och det tror jag är bättre. Nora har fått det plus eksemtäcke och kliar sig ingenting när hon kom in i boxen. Ja tyvärr halt då men det är nog en spark. Så synd om Moa tur hon har fler ponnyer. Sadeln var riktigt fin fick med 3 st koppjärn det är ju kanon. Igår bockade Quest för fullt då hon galopperade på banan. tack snälla för alla råd nu ger hon sig ut på eget bevåg där och ut i skogen :))))
Kram

http://stallbrannebo.blogg.se

 
Camilla

Camilla

25 maj 2011 16:57

Jag är irriterad på just det där med för kraftigt hösilage. Jag måste välja mellan att ge för lite grovfoder och en tjock häst då jag inte väljer vad för hösilage jag kan ge honom.. Gick an när jag kunde dryga ut med halm, men tyvärr verkar det vara döfött att försöka få tag på bra kvlitet på halm utan att betala dyrt för det. Har inte råd med halm för 3 kr/kg tyvärr.
Och visst kan han motioneras mer och bli smalare, men jag vill göra så mycket annat än att träna honom hårt varje dag..
Så han får vara tjock.

Är jätterädd för fång, men en vän sa att min rädsla antagligen är rätt obefogad. Klarade han av att ha gått på kraftigt bete under varje sommar i sitt liv så klarar han nog av magert bete i sommar.. Hoppas hon har rätt.

Nordsvenskar är ju avlade för att klara av att gå på magert skogsbete under hela året och stödfodras med inte så kraftigt hö under vintern. Och att då behöva ge kraftigt hösilage när han skulle må bättre av magert känns mindre roligt.
Men skaffar jag eget stall i framtiden kan jag styra mer över det..

Hovarna och verkning/skoning får vi väl se hur det blir med till hösten, hittar ingen bra hovslagare så funderar på att testa en barfotaverkare jag hört väldigt bra om.
Tror det är minskar fångchanserna med bättre cirkulation i hoven..

http://parellikusken.blogg.se

 
Spanaren

Spanaren

25 maj 2011 17:50

Personligen så tror jag att det har med alla miljöförstöringar att göra?!?!
Hur mår en häst eller ponny som betar som förr i tiden och får gå på sina ängar där grannen inte besprutar sina grödor? Men mycket skit sprids med vindarna och hamnar i marken och ...
Är fång mera markant i Sverige än i något annat land? Är fång lika vanligt i U-länder och så vidare. Nu fick du mig att tänka till ;.)
/kram

http://spanaren55.bloggplatsen.se

Kerstin

26 maj 2011 08:47

Härligt att jag fått dig att tänka till!! *ler*
Idag stoppar man i hästarna enormt mycket kraftfoder, eftersom elitryttarna gör så, vad många glömmer är att vi är inga elitryttare, våra fritidshästar lufsar bara i jämförelse med deras hästar. De reser och tränas på ett helt annat sätt. När jag red min lilla bruna för fullt så fick hon max 1/2 kg kraftfoder om dagen, och det var mer än väl för henne, sedan är hästar olika och visst behöver de kraftfoder, men inga mängder. Sedan har sådd, gödsling mm ändrats, man vill ha fler skördar/åker. Fång finns säkert i u-länder, eftersom det är en obalans i kroppen som utlöser det och där har de nog obalans... :/

 
Camilla

Camilla

25 maj 2011 20:55

Måste höra om det blir så att du kommer ut till oss imorrn, vilken tid isf?

http://parellikusken.blogg.se

 
Camilla

Camilla

25 maj 2011 21:36

Jag kan båda dagarna, så bestäm det som fungerar bäst för dig. Men kan du imorrn så tar jag det gärna då. :)

http://parellikusken.blogg.se

 
Camilla

Camilla

25 maj 2011 21:38

Såg sista kommentaren nu, men vi tar det på sön fm. Fungerar för mig det med. :)

http://parellikusken.blogg.se

 
Nina Liljedahl

Nina Liljedahl

26 maj 2011 10:44

Vilket jättebra inlägg! Oavsett om man håller med eller inte så är det alltid bra att reflektera över det här ämnet. Jag har precis nyss (genom dig) hittat Marlene och läst lite om hennes funderingar. Jag har aldrig hört talas om den teorin förut. Om den stämmer är det ju revolutionerande :)

http://stallskogalund.blogg.se

 
Carina Slättman

Carina Slättman

26 maj 2011 14:54

Många tänkvärda kommentarer! Jag är inte så insatt i fångproblemet men läser gärna och tar till mig olika funderingar. Rätt vad det är så är ens hästar drabbade..... :o( Man går aldrig säker!

En veterinär som jag konsulterade gällande ensilage var att ensilage är ofta bra foder till hästar men problemet är att varje kula i sig ofta har ensilerat olika och därmed får hästarna foderbyte varje gång man tar en ny kula (varje vecka?!). Inte bra.....

Sen påstås det att om man köper ensilage av en mjölkbonde får man ofta mycket klöver i höet. Om det stämmer vet jag inte.......

Hare bra!

http://stallslattman.bloggplatsen.se

Kerstin

26 maj 2011 23:47

Har inte sett så mkt klöver i det jag fått, men så gör jag ju klart för mina höleverantörer att jag har en fångponny och att hans liv hänger på deras hö.. Brukar bli bra. ;)
Fång, eksem och andra skumma åkommor är intressanta att läsa om. Sedan gäller det bara att gallra.

 
Pia

Pia

26 maj 2011 20:30

Väldigt bra skrivet och visst finns det massor med teorier om varför fång har ökat så mycket på senare år. Forskningen visar än på det ena och än på det andra. Men visst tror väl jag också att vi ger hästarna ett alltför tidigt skördat hö och därtill fyller vi på med kraftfoder med massa olika tillskott. Tillbaka till sent skördat hö, helst augusti hö och havre. Det var vad arbetshästar som jobbade hårt fick förr i tiden. Men klart då fanns det ju inte en massa konstgödning o "skit" heller. Men helt klart är det ju obalansen i kroppen som är den utlösande faktorn till många sjukdomar. Intressant ämne.

http://horses-4ever.zoomin.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kerstin - 1 februari 2020 13:44

Ja, som rubriken säger så börjar jag fundera om jag är det och alltid varit det. Kan liksom inte tacka nej till jobb utan att må dåligt, få lite ångest. Samtidigt så får jag lite ångest över att jag inte är hemma med barnen, som visserligen är stora ...

Av Kerstin - 29 januari 2020 12:40


Efter att ha tittat igenom ett antal inlägg från folk som vill bli medryttare så funderar jag allt mer på varför de inte väljer att skaffa egen häst. De har oftast en lång önske (krav) lista på hur hästen ska vara och vad de ska få göra med hästen, v...

Av Kerstin - 18 januari 2020 15:23


Tiden, den tiden. Ibland rusar den iväg och man kan inte förstå var den tog vägen eller hur den kunde å så fort. Ibland går det sakta, så sakta, som om någon limmat fast visaren på klockan. I april 2019 så bestlutades att vi skulle bli med stor häst ...

Av Kerstin - 4 januari 2020 14:05


Jag tillhör den där gruppen med människor som alltid försöker vara snäll, ställa upp för andra, fixa och dona för att allt ska lösas på bästa sätt, inga krav på att andra på något sätt ska betala tillbaka det, bara alla är nöjda så är jag också nöjd ...

Av Kerstin - 3 januari 2020 15:06

Om det var halvtid i förra inlägget så borde det ju vara heltid i detta. Ett år är avslutat oh vi har tagit tre kliv in i nästa decennium. Jag antar att detta år och decennium kommer att innehålla skratt, tårar, frustration och allt annat som de övri...

Presentation


Livet går i vågor, upp ibland, ner ibland, men även i de brantaste nedförsbackarna så finns det någon liten sak som händer till det positiva. Det är just de sakerna jag ska försöka förmedla, de underbara sakerna som händer runt mig och får mig att må bra.

Fråga mig

12 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Länkar

Översätt bloggen

Blogglovin

bloglovin

Ovido - Quiz & Flashcards